Zanim na dobre wyruszymy we wspólną podróż kulinarną, bardzo chciałam odkryć przed Wami tajemną krainę przypraw czyli absolutną podstawę w mojej kuchni. Jak je przygotowywać, jakie mają właściwości, jak łączyć i mnóstwo innych fascynujących i praktycznych informacji. Sami jednak wiecie najlepiej, że życie bardzo często weryfikuje nasze plany i musicie jeszcze poczekać kilka dni. Nie oznacza to jednak, że zostawiam Was z niczym. Dziś krótko, ale zdecydowanie na temat. Mam dla Was potrawę prostą i bardzo szybką w wykonaniu. W roli głównej kaszka kukurydziana i najpopularniejszy sposób jej przygotowania w kuchni włoskiej czyli polenta. We Włoszech jest tak popularnym dodatkiem, jak w Polsce ziemniaki. Mnie zniewala jej prostota. Można ją przygotować zarówno na słono i na słodko. Świetnie dogaduje się z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię ją ugotowaną z czarnuszką i suszonymi pomidorami w zestawieniu ze słodkimi ziemniakami. Właśnie taką wariację Wam proponuję. Do tego podstawowy przepis na samodzielnie przygotowany sos pomidorowy. Wszystkie gotowe przeciery i mieszanki nijak się mają do aromatycznego sosu domowego. Polentę świetnie sprawdzi się także z każdą zupą (zwłaszcza kremową), dahlem (gęstą zupą z soczewicy/ fasolką) czy warzywnym curry.
SKŁADNIKI:
(dla 2-3 osób)
Danie główne:
75 g drobnej kaszki kukurydzianej
500 ml wody
3 suszone pomidory
czarnuszka
sól
kurkuma
1 Łyżka masła klarowanego/ oleju kokosowego
1 duży batat (słodki ziemniak)
czosnek niedźwiedzi
papryka słodka
sól
1/3 szkl. pestek dyni i/lub słonecznika
Sos pomidorowy:
4 dojrzałe pomidory
2 Łyżki ajwaru* lub 1 papryka (niekoniecznie)
1 Łyżka masła klarowanego/ oleju kokosowego
nasiona kolendry
czarna gorczyca
1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
asafetida** (opcjonalnie)
liście kolendry lub świeży tymianek
liść laurowy
sól
liście kolendry lub świeży tymianek
pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony)
* pasta warzywna przyrządzana z papryki i bakłażanów. Dostępna w dobrych delikatesach
** popularna przyprawa w kuchni indyjskiej, często używana zamiast cebuli i czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Rozpocząć od polenty. Zagotować 0,5 l wody dodać 1/2-1 łyżeczkę soli, suszone pomidory oraz odrobinę czarnuszki i kurkumy. Następnie powoli, cały czas mieszając, dodawać kaszkę kukurydzianą. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, aż kaszka wchłonie wodę i będzie miękka. Mieszać często, aby nie przypalić garnka. Po tym czasie przełożyć polentę do płaskiego naczynia i wyrównać. Odstawić w chłodne miejsce, aby zastygła.
Teraz czas na sos pomidorowy. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i rozdrobnić. To ważne, aby pozbyć się skórki i nasion, ponieważ są ciężkostrawne i zakwaszają organizm. W garnku z grubym dnem rozpuścić tłuszcz, dodać nasiona kolendry i czarnej gorczycy. Kiedy gorczyca przestanie strzelać wsypać liść laurowy, świeży imbir, na końcu asafetidę. Następnie dodać pastę ajwar i po chwili pierwszego pomidora i odrobinę ciepłej wody( ilość wody zależy od gęstości sosu, jaki chcecie uzyskać). Gotujcie mieszankę na małym ogniu. Kiedy zacznie delikatnie bulgotać, czynność powtórzcie z każdym kolejnym pomidorem. Jeśli wrzucicie wszystkie pomidory od razu całość zacznie bulgotać szybko , ale nie będzie odpowiednio miękka i ugotowana. Po dodaniu ostatniego pomidora całość należy dusić jeszcze przez kilka minut. Jeśli chcecie, aby sos miał bardziej kremową konsystencję, zmiksujcie go blenderem.
W międzyczasie ugotujcie na parze słodkiego ziemniaka (nie obierajcie go ze skórki, jest jadalna) pokrojonego w grube nieregularne kształty. Najprostszym sposób, na uparowanie jakiegokolwiek warzywa jest ułożenie go na metalowym sitku, które kładziemy na małym garnku z gotującą się wodą i przykrywamy. Batat potrzebuje jedynie 3-5 minut (w zależności od twardości, jaką chcecie uzyskać).
Na koniec pokrójcie polentę w małe prostokąty. Na suchej patelni uprażcie pestki słonecznika i/lub dyni razem z słodką papryką, czosnkiem niedźwiedzim i ew. odrobiną soli. Kiedy pestki zaczną delikatnie brązowieć dodajcie batata i polentę, wymieszajcie dokładnie i prażcie jeszcze razem przez 2 minuty. Na talerzu posypcie całość mielonym pieprzem oraz świeżą kolendra, tymiankiem lub innym ulubionym ziołem Sos najlepiej jest przelać do osobnego dzbanuszka i polewać przed samym zjedzeniem.
Et voilà
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz