Pewnie większość z Was słyszała już o sypanej szarlotce. Przepis
na nią od dawna krąży w internecie. Jest jednym z moich ulubionych wypieków –
nie trzeba wyrabiać ciasta, a więc jest obłędnie szybka, a do tego bardzo
smaczna. W ciągu ostatnich paru lat piekłam ją wielokrotnie, za każdym razem
coś w niej zmieniając. Można bawić się użyciem różnego rodzaju mąk (z kaszy
jaglanej, gryczanej, amarantusa, orzechów, migdałów, orkiszu itp.), a także
owoców. W sezonie zamieniając jabłka na jagody otrzymacie wyśmienitą kruchą
jagodziankę. Gruszki również pasują idealnie. Dziś wcieliłam w życie pomysł,
który od dawna chodził mi po głowie. Dlaczego nie spróbować zrobić sypanych
babeczek – myślałam sobie. Moje obawy, że babeczki nie będą zwarte i że tłuszcz
nie rozprowadzi się równomiernie okazały się bezpodstawne. Są pyszne, a dzięki
temu, że pieczemy je w mniejszych porcjach, gotowe są dwa razy szybciej niż
tradycyjne ciasto. Tak przygotowane babeczki to idealny deser, gdy odwiedzą nas
niezapowiedziani goście , gdy mamy mało czasu lub gdy chcemy mieć zdrowszą
alternatywę drożdżówki w pracy lub szkole. A z gałką lodów waniliowych i bitą
śmietaną będą już pełnowymiarową rozpustą. Babeczki przygotowałam w dwóch
wersjach. Przedstawiam Wam, moim zdaniem smaczniejszą, wersję bezglutenową.
Pamiętajcie jednak, że w kuchni liczy się kreatywność i Wasz aktualny
asortyment, więc możecie stworzyć swoją własną niepowtarzalną wersję. Kolorowej niedzieli J
SKŁADNIKI:
na ok. 12 babeczek
na ok. 12 babeczek
½ szkl. mąki ryżowej
½ szkl. suchej kaszy jaglanej
½ szkl. drobnej kaszki kukurydzianej
1/3 - ½ szkl. ksylitolu (w ostateczności cukru trzcinowego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4-5 średniej wielkości słodkich jabłek
cynamon
goździki
kardamon (opcjonalnie)
1 łyżeczka soku z cytryny
1-1,5 czubata Łyżka ghee/oleju kokosowego ew. dowolnego dobrej jakości oleju na każdą babeczkę
½ szkl. suchej kaszy jaglanej
½ szkl. drobnej kaszki kukurydzianej
1/3 - ½ szkl. ksylitolu (w ostateczności cukru trzcinowego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4-5 średniej wielkości słodkich jabłek
cynamon
goździki
kardamon (opcjonalnie)
1 łyżeczka soku z cytryny
1-1,5 czubata Łyżka ghee/oleju kokosowego ew. dowolnego dobrej jakości oleju na każdą babeczkę
+papierowe foremki i blacha do pieczenia muffinów
PRZYGOTOWANIE:
Zmielić drobno kaszę jaglaną, połączyć z mąką, kaszką
kukurydzianą, sodą i ksylitolem. Do drugiego naczynia zetrzeć jabłka i
wymieszać z sokiem z cytryny i mielonymi przyprawami. Aby owoce były bardziej
zwarte wmieszać 2-3 Łyżki sypkiej podstawy. Do każdej foremki wsypać suchą
mieszankę na ok. połowę wysokości. Na to położyć/ wylać równomiernie połowę
tłuszczu, przykryć solidną łyżką jabłek, wyrównać i posypać ponownie cienką
warstwą jaglano-ryżowej mieszanki. Na wierzchu położyć resztę tłuszczu.
Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni i piec przez 25-30 minut. Ostudzić, wyjąć
z foremek i gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz